Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

13/02/2010

Пазарът на имоти - голямото питане

Източник: в."Дневник"

Раздвижване, питане, проучване, ослушване, първи сделки. Това са ключовите думи за пазара на имоти през последните месеци, стана ясно от изказванията на участниците в приключилата конференция BalREc, част от изложението BalPEx.

Всички бяха единодушни, че пазарът постепенно започва да се размразява въпреки настъпващата зима, но все още е далеч от точката на кипене от лятото на 2008 г. Прогнози кога ще стане отново горещо специалистите не се наемаха да направят.
 
Жилищата – евтино, евтино...

Пазарът на жилища е най-активен в момента спрямо останалите сектори. Клиентът е господар - богат избор на оферти, голямо пазарене и смъкване на цената до 30% от оферираната, алтернативни форми на финансиране. Периодът е труден за инвеститорите, но добър за купувачите, защото могат да купят на изгодна цена, смята Яел Арнън, директор "Маркетинг и бизнес развитие" в AFI Europe Bulgaria.

Необходимо е да стимулираме създаването на жилища от нисък и среден клас, посочи Георги Шопов, управител на "Тобо". Жилища на достъпни цени, трудно биха се получили без държавна подкрепа, каза Пламен Андреев, управител на "Планекс холдинг". Той разви идеята държавата или общините да дават на предприемачите земя срещу задължението да построят блокове, като апартаментите в тях се продават на фиксирана цена, примерно не по-скъпо от 650 евро/кв.м. Жилищният пазар зависи не толкова от цената на имотите, а от достъпността и възможността хората да си го позволят, посочи Мирослав Бейков, изпълнителен директор на "Статус имоти" АДСИЦ. Той даде пример със Сърбия, където младите семейства не плащат ДДС при закупуване на първо жилище, и с Беларус, където държавата довършва обекта, ако строителят фалира.

 "Хоум фор ю" купуват "жилища на килограм" на цени от 390 до 650 евро/кв.м в София, Варна, Банско и морските курорти, каза управителят Иван Горанов. Покупките са за богати руски клиенти от Сибир и Урал. Апартаментите след това се препродават с 20% надценка, обясни Горанов. На изложението предложенията за нови жилища започваха от цени 900 евро/кв.м и вървяха нагоре.
 
Ваканционните имоти – пуснете братушките

Русия и страните от бившия Съветски съюз в момента са основните купувачи на този пазар. Така посланието на участниците в този пазар беше облекчаване на визовия режим. Екологичната архитектура и по-ниското застрояване държат цените на ваканционните имоти, смята арх. Стефан Добрев. Той даде за пример комплекс на трета линия в Слънчев бряг, който се продавал на цени като на първа. Друг морски комплекс, съобразен с екостандартите, в Лозенец продавал на "невероятните" 3800 евро/кв.м
 
Офиси – мерцедес на цената на фолксваген

На офис пазара сега е моментът наемателите да получат мерцедес на цената на фолксваген, образно представи картината Антон Славчев, мениджър "Офиси и бизнес паркове" в Colliers International. Причината е голямото предлагане и липсващите наематели. За това те искат, ако може, да вземат мерцедеса на цената на лада, но засега не се получава, уточни Славчев. По думите му "Цариградско шосе" се оформя като новата офис зона на София с изграждащите се 300 хил. кв.м. Периодът е уникален за наемателите, защото собственикът на офис сградата е готов да плати преместването на наемателя и дори да му оборудва офиса по неговите изисквания - нещо, което беше немислимо преди година, посочи Таня Косева, изпълнителен директор на "Европейски търговски център", който в момента се строи на "Цариградско шосе". Дори да дам една година гратисен период, не съм сигурен, че ще се появят наематели сега, каза Веселин Генчев, изпълнителен директор на "Бенчмарк фонд имоти", чиято сграда на "Цариградско шосе" е почти готова.

Наемите пък са паднали толкова много, че вече може да си наемете офис по ключовия булевард дори на цени под 13 евро/кв.м, каквито не е имало отпреди две-три години, каза Славчев. Вече имаме сделки дори за 12 евро/кв.м за офиси в центъра на София и за 7 евро/кв.м по бул. "България", каза Стефан Косев, управител на Regent`s Property.
 
Търговските площи – трудното ценообразуване

Дивелопъри срещу ритейлъри, или красиви картинки срещу пълни магазини с клиенти беше спорът за това как да напълним моловете, така че всички да са доволни.
Доброто менажиране е ключовият момент за успеха на един търговски център, смята Иглика Йорданова, мениджър "Търговски площи" в Colliers Internetional. Маркетингът не може да бъде панацея, защото основният проблем у нас е ценообразуването на наемите, контрира Мирон Герасимов, управител на Coffeheaven. Той посочи, че европейските практики показват, че разходите за наем не могат да бъдат повече от 10% от оборота, но в България това не се случва заради нивата на потреблението. Необходимо е разбиране и от двете страни, намиране на общ език между инвеститорите и търговците и постигането на баланс в интересите, помирително каза Пeтър Дончев, маркетинг директор на R.E.S.B. Пълният мол с наематели и клиенти е най-добрият, заключи Марин Згурев, управител на "Варна тауърс". В тези трудни времена той пуска наемателите на принципа колкото дадат.

Индустриалните имоти – земя за едно евро


Слаб интерес към индустриални имоти и логистични центрове. Причината - цените у нас са два-три пъти по-скъпи в сравнение с Централна и Източна Европа, каза Симеон Митев, управител на "Шанс 96". Ако в района на околовръстното шосе на София земята се продава за 60 евро/кв.м, в Полша цената е 20 евро/кв.м, а в съседен Букурещ – 25-30 евро/кв.м, посочи Митев. В битката за привличане на инвеститори успяват тези, които предлагат земята за едно евро, каза арх. Цветан Петров, мениджър на студио "Иво Петров архитекти". Той уточни, че такива проекти вече се случват в три общини с подкрепата на местната власт. В Ловеч, където "Литекс" строи автомобилен завод, а словенската "Лек" – фармацевтичен. Община Летница, където "Сиенит холдинг" построиха завод за мантинели, както и индустриален парк Симитли, изграден със средства по програма ФАР. Там общините са дали терени от 200-400 декара на символични цени от 1 евро за квадрат, каза арх. Петров. Той допълни, че кметът на Плевен Найден Зеленогорски възнамерявал да направи същото.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари