Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

25/03/2010

"Феърплей пропъртис": 2010 г. ще е още по-трудна година

Източник: в."Дневник"

 

Настоящата година ще бъде по-трудна от миналата за пазара на ваканционните имоти в България. Подобни очаквания обявиха днес от мениджмънта на "Феърплей пропъртис" АДСИЦ, един от най-големите фондове на пазара, чиито акции се търгуват на фондовата борса в София, след проведено общо събрание на компанията.

Според ръководството на компанията макар през миналата година да е имало месеци на пълно блокиране на сегмента на ваканционните имоти, компаниите в бранша все още са имали резерви от предходната 2008 г. По думите на изпълнителния директор Маню Моравенов сега тези резерви ги няма и мениджърите ги чакат още по-големи предизвикателства.

Основните купувачи на пазара остават руснаците, главно от Москва и Санкт Петербург, като от "Феърплей пропъртис" се надяват спадът на цените да привлече български инвеститори. "Не изключваме и развитие на нови пазари като Северна Европа", заяви още Моравенов.

"Феърплей пропъртис" ще разпредели близо 1 млн. лв. дивидент сред акционерите си, са решили притежателите на акции от фонда сутринта. Сумата, която ще приберат, е почти цялата печалба за миналата година, когато продажби на апартаменти се свиха с повече от една трета (виж таблицата). По закон дружествата със специална инвестиционна цел са длъжни да разпределят поне 90% от печалбата си за предходната година, стига тя да е от основна дейност, а не от преоценки.

От "Феърплей пропъртис" се въздържаха и да направят конкретни прогнози за финансовите си резултати през тази година. "В сегашните условия това е изключително трудно. Нямаме притеснения, че той няма да е положителен обаче", коментира Маню Моравенов, като все пак уточни, че фондът се надява да постигне поне продажбите си от 2009 г. и вероятно по-малка печалба. За първото тримесечие фондът е договорил предварителни продажби за 25 апартамента за общо 2 млн. евро.

Според ръководството на АДСИЦ-а интерес към имоти на морето и в планината не липсва, стига те да са с добро качество. През миналата година компанията е финализирала 111 договора за продажба на апартаменти в проектите "Санта Марина" в Созопол и "Св. Иван Рилски" в Банско - основните за фонда, за общо 22.33 млн. лв., като е сключила и нови договори за 166 апартамента на стойност 33.6 млн. лв. Съществена част от тези продажби са реализирани в морския обект при средна цена от малко над 1300 евро за кв.м. За сравнение обаче през 2008 г. средната цена на кв.м е била 1750 евро.

През тази година компанията ще се фокусира върху доизграждането на черноморския си комплекс в Созопол и ще стартира проекта си за хотелски комплекс в Паничище, като ще инвестира между 8 и 9 млн. лв. "Поради липса на паричен ресурс и предстоящото плащане на дивиденти ще се ограничим с текущите си проекти", каза Маню Моравенов, като уточни, че допълнителни капиталовложения ще бъдат направени само при сключен обвързващ договор и ако бъде привлечен ресурс. 

"Феърплей пропъртис" ще се опита и да предоговори и главниците по банковите си кредити и ще рефинансира задълженията по облигационната си емисия, стана ясно на днешния брифинг. Към края на миналата година дължимата сума към кредиторите е около 46.5 млн. лв. при 75 млн. лв. собствен капитал. Разполагаемите от компанията парични наличности от 1.2 млн. лв. гарантират безпроблемно изплащане на дивидента, но от дружеството все още не са определили срока за разпределение на печалбата.

Мажоритарен акционер във "Феърплей пропъртис" с 66% от капитала е "Феърплей интернешънъл", а останалите акции се държат от институционални инвеститори - 10 пенсионни и 20 договорни фонда и дребни инвеститори.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари