Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

14/05/2010

Срокът за регистрация на независимите оценители се удължава

Източник: в."Дневник"

Срокът за регистрация на оценителите да бъде удължен до края на годината. Това одобри парламентарната комисия по икономическа политика на първо четене на промените в Закона за независимите оценители. Причината за удължаването на срока е, че от 12 000 оценители с лицензи от Агенцията за приватизация само 2245 са се пререгистрирали по данни на Камарата на независимите оценители.

Задължителното вписване в камарата остава, решиха още депутати от комисията. Въпросът предизвика доста спорове при обсъждането на текста. Николай Пехливанов от "Атака" се обяви против задължителното членство в камарата. Аргументът му е, че "подобно ограничение не е редно да има, докато не се регулира съществуването и функциите на браншовите организации в България по принцип". "Подобно участие е свързано и със заплащането на сериозни такси за членски внос, което допълнително утежнява бюджета на независимите оценители и създава условия за съмнения в неправомерно разпределяне на "общите средства". За тази една година от влизането на новия закон в сила камарата не е провела нито един курс за обучение на нови оценители, което е знак и за "капсуловане" на системата", каза Пехливанов.

Спорове в парламентарната комисия предизвика и текстът правото на Камарата на оценителите да заличава от регистъра членовете, които не са заплатили членския си внос. Тази сума е различна от таксата за регистрация.

До месец промените в Закона за независимите оценители се очаква да влязат за гласуване в пленарната зала в парламента. Между двете четения на законопроекта ще бъдат поканени и представители на бранша, който неотдавна се разцепи на две. Освен задължителната по закон Камара на независимите оценители беше създадена и дублираща структура под името Камара на професионалните оценители

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари