Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

21/07/2010

Офис площите в София растат рекордно при слабо търсене

Източник: в."Дневник"

 

Пазарът на офиси в София продължава да се насища с нови и нови площи, но търсенето и запълването им остава слабо, въпреки че цените на наемите силно се понижиха. Това показват данните и анализите на агенции за недвижими имоти.

Само за второто тримесечие в столицата са пуснати в експлоатация рекордните 102 800 кв.м нови офиси по изчисления на Forton, представител на Cushman&Wakefield за България.

Това е почти колкото за цялата 2009 г., посочват от компанията и прогнозират, че този рекорд може да бъде подобрен през последното тримесечие на тази година, защото ако инвеститорите изпълнят намеренията си, до края на годината трябва да бъдат завършени още около 200 000 кв.м офиси, от които 68 000 кв.м ще излязат през следващото тримесечие.

Colliers и GVA Sollars Solutions също отчитат възходяща тенденция, като техните доклади са на полугодие. С появилите се на пазара през първите шест месеца на годината нови 106 000 кв.м модерните офис площи в София достигнаха 1.168 млн. кв.м, показват данните на Colliers, които следят само офиси от най-високия клас А и Б. За същия период данните на GVA Sollars Solutions показват, че в София са завършени около 189 000 кв.м oфис площи, като в тях са включени и офисите от най-ниския клас С.

"Рекордните резултати се дължат на голямата инвестиционна активност в сегмента, започнала  предходните периоди, и довършването на проектите в нестабилна икономическа ситуация, което е предпоставка голяма част от сградите да стоят празни, а други проекти да бъдат замразени", коментира Добромир Ганев, управител на българския клон на GVA Sollars Solutions.

"Пълното усвояване на новите проекти ще отнеме поне още 2 години и по всяка вероятност ще бъде за сметка на по-ниския клас офиси, както и на тези с непривлекателна локация", прогнозира Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи" във Forton.

Допълнително трябва да се отчете фактът, че през следващите две години, ако инвеститорите изпълнят намеренията си, на пазара трябва да се появят още 750 хил. кв.м нови офиси, което означава, че свободните офис площи ще продължат да се увеличават, отбеляза Добромир Ганев. За момента те са средно около 20% по данни на трите компании, като прогнозите им са да достигнат 25-30% до края на годината. Има обаче и празни сгради или такива с под 10% запълняемост.

Липсата на наематели накара инвеститорите да изчакат с официалното въвеждане на сградите в експлоатация - изваждане на т.нар. акт 16. Типичен пример е бизнес центърът на "Бенчмарк фонд имоти" на бул. "Цариградско шосе", който е готов още от края на миналата година.

"Предпочетохме да постигнем добра запълняемост на сградата и тогава да я пуснем в експлоатация, като по този начин намалихме разходите от плащането на данък сгради, такса смет, както и за поддръжката на обекта", обясни Веселин Генчев, изпълнителен директор на дружеството.

Офис сградата на застрахователната компания "Граве", която беше завършена преди около месец, също стои празна на бул. "Цар Борис ІІІ". С ниска запълняемост под 10% от офис площта на сградата са още "Доверие бизнес център" в кв. "Изток", сградата на "Филто С" на бул. "Тодор Александров", "България хаус център" на бул. "България" и други по данни на агенции за имоти.

Консултантските компании обаче са оптимисти за усвояването на офисите до края на годината, като очакванията са им за ръст на наетите площи. Общата площ на усвоените през първата половина на годината офиси в София е 50 300 кв.м, което е сравнително висока стойност, посочиха от Colliers.

Това се дължи основно на преместването на Vivacom в "Европейски търговски център" и на новата корпоративна сграда на Банка ДСК. Очакваме ръстът в търсенето на офиси да продължи през втората половина на годината, каза Антон Славчев, мениджър "Офиси и бизнес паркове" в Colliers.

Според него движещи фактори за това ще бъдат най-вече активността на компаниите от телеком, аутсросинг и IT индустрията. Проучване на Colliers сред най-крупните офис наематели в София показва, че почти една трета от тях обмислят евентуална смяна на настоящия си офис, което е индикатор за скорошни нови сделки.

Всички агенции за имоти са категорични, че сега е моментът за наемане на офиси заради многото бонуси, които предлагат инвеститорите, и спада на наемните цени. Средната наемна цена за първокласните площи в София вече е 12.5 евро/кв.м към края на юни, а за офисите от клас B и C съответно 7 и 4 евро/кв.м.

За сравнение, само преди две години първокласните офиси се предлагаха на цени от 18-20 евро/кв.м, а тези на топ локациите в центъра на София достигаха и 26 евро/кв.м.

"Наемните нива на пазара в момента се намират много близо до най-ниската си точка, което прави момента изключително подходящ за наемателите да сключат изгодни сделки за дългосрочни наеми", коментира Кайзеров.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари