Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

30/10/2010

Назад към панелките

Източник: Имот.бг

Интересът към панелните имоти продължава да се увеличава. След като преди време се отчете, че голяма част от клиентите, които искат да купуват жилище с кредит, се насочват именно към панелното строителство, то днес брокери потвърждават тази тенденция.

 

Причините за нея са две. Първата е, че повечето от тези имоти са разположени в квартали с добра инфраструктура и административно устройство. Втората – ниските цени. Много от купувачите предпочетат панелния имот през този ново строителство заради квадратурата. При панелите се обявява използваемата площ, докато при вторите е трудно да се определи точно колко голям е имотът, който искаш да купиш.

 

„Въпреки че дълго време бяха отричани заради лошото си състояние, в момента панелните апартаменти са добър избор за младите семейства със средни и ниски доходи, както и за пристигащите в София от други градове на страната”, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенция „Адрес”. „И доколкото основният им негатив не е трудно променящата се обкръжаваща среда, а самото им състояние, хората намират решение в извършването на основен ремонт, който при настоящите отстъпки на строителните материали и труд, се движи между 5000 и 10 000 лева”, допълва Тасева.

Над 20% от клиентите са хора на средна възраст, които купуват имот за децата си.

 

Средната цена на сключване на сделките е 25 000 EUR. Висок е делът и на младите семейства, които се насочват към придобиване на панелен апартамент – 28%. Разполагат средно с 15 000 EUR и тъй като сумата е малка за покупката на тухлен имот се насочват към придобиването на двустайно жилище в близост до училище, детска градина, хипермаркети и спирка на метро. „На тези изключително важни условия отговарят или скоро ще отговарят голям процент от панелните блокове в Люлин, Младост, Надежда и Дружба”, прогнозират от „Адрес”.


Годината на строителство също е от голямо значение за купувачите. Търсенето е съсредоточено върху имоти в сгради строени най-много преди 25 години. Такива има в Дружба 2 и отделни микрорайони на Младост. „Купувачите не обръщат такова внимание на състоянието на самото жилище, тъй като подобренията са планирани, но избират сградата, интересуват се от потенциала за саниране, състоянието на дограмата по коридорите, както и отношенията между съседите”, обяснява Тасева.

 

Собствениците на панелни апартаменти, които искат да ги продадат трябва да знаят, че моментът също е подходящ за подобен вид сделки. Ако обявената цена е близка до тази, която са склонни да дадат купувачите, то покупко-продажбата може да се реализира и до месец, след обявяване на жилището на пазара. Това е и една от причините вече да няма отстъпки големи отстъпки при преговаряне. От 1000 до 2000 EUR може да се смъкне при преговори между продавач и купувач.

 

„Най-интересни сред продавачите са притежателите на панелни имоти, за които това е второ или трето жилище. През годините на бум, хората купуваха без да продават, понеже очакваха непрестанен ръст на цените. Кризата неочаквано и вече трайно обезцени тези имоти, а няма и перспектива за бързо възстановяване на стойността им, което кара собствениците с радост да се освобождават от тях. Със средствата от продажбата купуват друг по-перспективен според тях имот, покриват задължения или си осигуряват по-спокоен живот”, обясняват от „Адрес”.

 

През следващите месеци пазарът на този вид имоти ще остане активен, но това по никакъв начин няма да окаже влияние върху цените, тъй като ако не са на ниска цена, тези имоти намират реализация трудно и бавно.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари