Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

19/12/2010

Имотният пазар ще преодолее шока от 2009 г.

 

Източник: Profit.bg 

 

Какво се случи на имотния пазар през 2010 г. и какво да очакваме догодина, това коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис и Лукс Имоти:

 

2010 година донесе така чаканата стабилизация на пазара на имоти в България, но не успя да сложи убедителен край на спада в цените. По данни на Бългериан Пропертис допълнителните намаления на цените на база офертни нива през тази година бяха в рамките на около 5%.

 

Спадът в цените на имотите на база реализирани сделки също забави темп и средно за 2010 г. се очертава да бъде около 10% на годишна база, като този процент варира за различните пазарни сегменти и се движи между 2% и 15%. Тази тенденция се потвърждава и от данните на НСИ, според които спадът в цените на апартаментите в цялата страна за 3-тото тримесечие на 2010 г. на годишна база е 6.04% в номинално изражение и 8.3% след отчитане на инфлацията.

 

При елитните имоти по данни на Лукс Имоти цените през 2010 г. се запазиха стабилни на нива от 2009 г. През 2010 г. реално завърши цикълът на сегментация на пазара и луксозните имоти се оформиха като отделен инвестиционен инструмент, който няма да бъде податлив на общите тенденции и особено на краткосрочните му колебания. Очакванията ни са, че освен българските инвеститори на този пазар ще стъпят и чуждестранни купувачи.

 

Основните тенденции, които се очертаха през изтичащата година, са:

увеличение на общия брой продажби спрямо 2009 г. с около 10%. След голяма колебливост на пазара и резки спадове на продажбите на месечна основа, крайният резултат ще бъде повишаване на броя на сделките в страната през 2010 г. Този резултат може да се третира като първи положителен сигнал за започващо възстановяване, но трябва да се отчете и факта, че ръстът на обемите се отчита на годишна база на фона на много слаби първи месеци на 2009 г.

 

Възстановяването ще започне първо от нарастване на броя на сделките и чак след това и на цените;

- по-голяма динамика на пазара на градски имоти в София и другите големи градове;

- засилен интерес към ваканционни апартаменти на ниски цени;

- спад в интереса към селските имоти и понижение в техните цени;

- увеличение на дела на руските купувачи сред чужденците, купуващи в България с около 40% спрямо 2009 г.;

- тотално отдръпване на британците от имотния пазар в България;

- стесняване на кръга от националности, които купуват имоти в България и активизация на основните групи купувачи - българи и руснаци.

 

Все още не можем да кажем обаче, че има убедителни сигнали за излизане на имотния пазар от кризата, тъй като и хората не са усетили ефект от подобряването на икономическата обстановка в страната. Забелязва се по-голяма готовност у купувачите да сключват сделки, но все още несигурността много често надделява и продължават да отлагат.

 

В този момент положителните икономически новини са много важни. Ако икономиката се развива положително, то прогнозата ни е през 2011 г. пазарът да преодолее шока от драматичния спад в цените през 2009 г., ценовите нива да се запазят стабилни, да нараснат обемите от сделки и от края на 2011 г. до пролетта на 2012 г. цените на имотите да преминат към тенденция на нарастване в рамките на 2-5%. Тъй като пазарът вече е доста добре сегментиран, можем да очакваме отклонения от този тренд в различните сегменти.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари