Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

26/01/2011

Жилищата поскъпват в края на 2011 г.

През 2011 г. имотният пазар ще преодолее шока от драматичния спад в цените отпреди две години, а от края на 2011 г. до следващата пролет имотите ще започнат да поскъпват, като прогнозираното увеличение е в рамките на 2-5%. Това сочи прогнозата на агенцията за недвижими имоти „Бългериън пропърти”.

Подобни са очакванията и на колегите им от "Адрес", които смятат, че през 2011 г. ще продължи стабилизацията на пазара. Те обаче не се ангажираха с конкретна прогноза.

Средният спад на цените на имотите за 2010 г. е 8,6% отчетоха вчера от "Адрес". За разлика от рекордното снижение от 28% през 2009 г., цените през изминалите 12 месеца се стабилизират, като се очаква тази тенденция да продължи и през настоящата година, коментира Цветелина Тасева, изпълнителен директор на компанията.

В София средното намаление на цените е с 6,37%, във Варна – с 5%, а в Бургас и Пловдив – съответно с 4,4% и 6,35 на сто. През цялата изминала година София и Варна остават лидери в класацията за най-скъпи имоти със средна цена за жилищата – от 735 евро на кв. м за столицата и 719 евро/кв. м за морския град. Загубата е натрупана основно в първото шестмесечие на годината.

През второто полугодие броят на сделките се е повишил отчитат от "Адрес". И обясняват, че това е вследствие основно от усещането за излизане от кризата, което банките предадоха на останалите участници на пазара. В резултат на това в края на 2010 г. е отчетен 7% ръст на обемите на покупко-продажби на годишна база и 43% при наемите.

Най-търсени на пазара остават двустайните жилища, като 38% от сделките са за този тип имоти. Интересна тенденция е, че търсенето на тристайни жилища (23% от всички сделки) вече изпреварва едностайните (14,7%). Това се дължи както на жестоката конкуренция между строителите, така и на желанието на купувачите да се сдобият с многостайно жилище на цената, срещу която само преди две години са можели да купят гарсониера.

46% от покупките са за първо жилище 73% от тези купувачи са бивши наематели, останалите са живеели в имот на родителите си или други свои близки. Едва 32% от желаещите да се сдобият с жилище обаче имат всичките необходими средства, за да осъществят сделка. Останалите хора търсят банкови кредити.

 

Източник: Имоти.нет

 

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари