Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

05/04/2011

Пикът на лошите кредити идва до месеци

Източник: в."Сега" 

Пикът на лошите кредити в портфейлите на банките у нас ще бъде достигнат до няколко месеца, като след това делът им ще започне да спада. Тази прогноза представи вчера по време на форума "Банки, инвестиции, пари" главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Заемите с просрочие над 90 дни са 11.9%, или 6.4 млрд. лв. от общо отпуснатите кредити. От тази сума 4.7 млрд. лв. са безнадеждни задължения, т.е. вноските по тях са просрочени повече от 6 месеца, сочи последната статистика на БНБ, която е към 31 декември 2010 г. "Скоростта на нарастване на т. нар. лоши и преструктурирани кредити се забавя. Този процес се води най-вече от потребителските кредити", заяви Павлов. Според данните на БНБ най-тежко е положението с просрочията на фирмените заеми.

Кредитирането постепенно се отпушва, стана ясно още по време на форума. Двигател отново са кредитите за домакинствата и в по-малка степен - за бизнеса. Кристофор Павлов очаква спестяванията на българина през тази година да нараснат по-малко в сравнение с миналата заради забавения ръст на доходите и по-ниските лихви.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари