Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

26/05/2011

Цените на имотите в момента са на нормални нива

Източник: Profit.bg

Банките в България винаги са предпочитали недвижимите имоти, като обезпечение при по-значителни заеми. Това е тенденция, която се очаква да се запази и за в бъдеще, заяви Атанасиос Петропулос, изпълнителен директор Емпорики Банк по време на форум „Шумът на парите".

 

Това е правило в целия банков сектор - недвижимите имоти да са предпочитан залог като обезпечение. Банкерите обръщат и придават голяма стойност на недвижимото имущество. Това е мъдро решение при даване на кредити, защото в противен случай кредитирането би излязло извън контрол и ще свършим като други икономики с огромни дългове, допълни Петропулос.

И компаниите, и хората, имат много недвижими имоти за гарантиране на заемите, което оправдава тяхното отпускане. Не смятам, че тези правила ще станат по-свободни. Това е в рамките на опита ми през последните години в България. Всъщност това е правило, което управлява банките, компаниите и отделните индивиди, за да има подредено и стегнато отпускане на кредити. Един типичен пример за това е следният: ако са ви необходими 100 лева за закупуване на стоки и услуги, то няма смисъл да искате 150 лева.

Цените на недвижимите имоти са на нормални нива в момента. Като се има предвид бумът на тези цени преди кризата - тогава цените бяха неоправдани и излезли извън контрол. В момента цените на имотите са разумни, което позволява на банките да отпускат заеми, а на индивидите да искат такива. Свободна наличност от имоти на пазара дава възможност на банките да отпускат кредити, за да се абсорбира този излишък на пазара от недвижими имоти. Когато тази наличност изчезне, то цените ще започнат да се повишават. Не виждам обаче, това да стане в близко бъдеще. В момента пазарът е нормален и ние подканваме всеки да вземе заем с едни разумни лихви, смята Петропулос.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари