Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

22/08/2011

Жилищата най-достъпни от шест години насам

През 2011 г. жилищата в България са най-достъпни от 6 години насам. Това става ясно от коефициента за достъпност на МКБ Юнионбанк, с който се измерва времето, необходимо да бъде изплатен един апартамент, ако домакинствата заделят целия си доход за целта.

 

Според данните сега са необходими 3,5 години за покупка на жилище, докато по време на имотния бум през 2007 г. това е ставало за около 6,9 години. Става въпрос за случаите, в които всичко, което се изкарва от едно домакинство, отива за изплащане на жилището.


„В световен мащаб като „достъпно” се определя жилище, чиято цена е под 3 пъти годишния доход на едно домакинство”, коментират експертите на банката. Според тях България все повече се приближава до този критерий. Жилищата стават по-достъпни заради продължаващия спад на цените на имотите. От 2007 г. досега те се понижиха с около 40-50%. Другият фактор да купуваме жилище по-лесно е увеличаването на доходите на населението, посочват от МКБ Юнионбанк. Според данните обаче коефициентът за достъпност на жилищата вече касае все по-малко домакинства заради нарастващата безработица.

 

Източник: в.Монитор

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари