Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

29/09/2011

Жилище до метро се продава по-бързо

Източник: в.Труд 

 

Метрото се превръща във водещ фактор при избор на жилище в София. Вторият лъч на подземната железница ще бъде завършен догодина, но ефектът вече се усеща на пазара. “Ако се продават няколко имота в даден район с приблизително една и съща цена, по-бързо ще се продаде апартаментът, който е най-близо до метростанцията. Наличието на метро скоро ще се посочва задължително в обявите за имоти”, коментира Страхил Иванов, управител на “Явлена”.


В най-големия столичен комплекс “Люлин” има три спирки на метрото. От тях се възползват главно хората в първа, втора, осма и десета част. А с най-неблагоприятно местоположение са апартаментите в четвърта, пета и шеста част. “За клиентите, които търсят имот в “Люлин”, близостта до метростанциите е фактор № 2 след цената”, каза Мариета Ангелова, мениджър на кантора “Люлин” в компанията “Адрес”.

“Има хора, които заради метрото предпочитат имот в “Люлин”, “Зона Б-19” или “Младост”, вместо да си купят в широк център. Така спестяват сериозна сума пари, а ако трябва да пътуват всеки ден до Софийския университет, времето им е едно и също”, обясни Иво Кирилов, мениджър в “Явлена”.

Когато хората оглеждат жилище в “Младост”, един от първите въпроси е: “Близо ли е до метрото?” Скоростният влак сега стига до бул. “Андрей Сахаров” и бул. “Йерусалим”, като от удобството се възползват главно живеещите в “Младост 1”.

През май 2012 г. ще бъде завършено продължението до бул. “Цариградско шосе”, съобщи Стоян Братоев, шеф на фирма “Метрополитен”. Ще бъдат открити още две спирки - тази зад “Била” ще направи по-мобилни хората в “Младост 1А” и “Младост 3”. А от станцията на бул. “Цариградско шосе” биха се възползвали обитателите на “Цариградски комплекс”.

Засега изолирани остават обитателите във втора и четвърта част на “Младост”. Те ще се надяват общината да намери финансиране за разклонението до Бизнес парка.

Още е рано да се открои разлика в цените на апартаментите, които са близо до метрото - в радиус на 5 минути пеша. Но когато тръгне вторият лъч и има действаща подземна мрежа, оценката на тези жилища би се увеличила с 3-5%, коментира Страхил Иванов. И според изпълнителния директор на “Адрес” Георги Павлов екстрата “метро” би оскъпила имота до 5 на сто.

Вторият метродиаметър ще свърже жк “Надежда” с центъра и ще разсече кв. “Лозенец” до бул. “Джеймс Баучер”. Крайният срок за завършването е 31 август 2012 г.

Жк “Надежда”, където преобладават панелните апартаменти, дълго време бе пренебрегван заради основния ремонт на бул. “Ломско шосе”. Но сега булевардът е готов, до пускането на 4 метростанции остава по-малко от година и тенденцията се пречупва.

Хората разбират колко приятен и зелен квартал е “Надежда”, каза Георги Павлов. “Интересът се увеличава, както и броят сделки. Още по-засилено търсене очаквам догодина”, коментира Десислава Милошевич, мениджър на кантора “Надежда” в “Адрес”. Метрото ще мине под бул. “Ломско шосе” - затова и търсенето на жилища е около транспортната артерия.

От “Явлена” допълват, че пускането на метрото северно от центъра прави атрактивен и квартал “Триъгълника”, където единственият минус е липсата на централно парно отопление. “Банишора” също привлича погледите. Край него ще има три спирки на подземния влак, като в това отношение кварталът е на едно ниво с жк “Люлин”, също с три спирки.

Небостъргач и кули никнат до спирките

По цял свят инвеститорите в офис сгради си “сверяват часовниците” с линиите на метрото. Бизнесът у нас също си научи урока. Най-голямата концентрация на офиси се очертава около спирката на бул. “Цариградско шосе” до Експо центъра, която ще бъде открита догодина. Там се строят няколко знакови сгради за столицата. Небостъргачът “Кепитъл форт” ще бъде най-високата сграда в София, когато бъде завършена през 2013 г. С 126 метра ще остави далеч под себе си сегашния първенец - хотел “Родина” (104 м).

До небостъргача се строи офис атракцията “Елипс тауър”, по-известна в архитектурните среди като наклонената кула. От другата страна на булеварда е разчупената сграда на “Бенчмарк”, която от дълго време стои готова и празна в очакване на купувач или наемател.

Друго масирано офис нашествие се оформя около спирка “Жолио Кюри” в кв. “Изток”. Към Световния търговски център “Интерпред” до дни ще се прибавят двете кули на “Софарма”, както и сградата на “Литекс”. Когато метрото стигне до летище София, каквито са плановете на Столичната община, ще се отпушат и няколко мащабни проекта около аерогарата.

Във Варна залагат на близост до плажа

По-скоро ирационални мотиви, отколкото подобрения в инфраструктурата водят варненци при търсенето на имот. Традиционно най-предпочитани са кварталите “Левски” и “Бриз”, около Икономическия университет, Спортната зала и “Чаталджа”. Те са все близо до плажа, до Морската градина и до центъра.

Интересът е предимно към новото и старо тухлено строителство. Цените на тухлените имоти в най-търсените райони варират между 750 и 1000 евро/кв. м при средна цена на жилищната площ във Варна от 750 евро/кв. м.

По-големите инфраструктурни проекти на община Варна през последните няколко години имаха за цел по-скоро облекчаване на трафика, отколкото подобрения в жилищните квартали. Търговската инфруструктура се оказва фактор единствено при наемането на жилища, особено ако местоработата на наемателя е в близост до обекта.

Офертите в Пловдив падат, търсене няма

Цените на новопостроените жилища в Пловдив продължават да падат, но пазарът в последните месеци почти е замрял и търсене няма. В зависимост от качеството на строителството и това дали апартаментът е готов до ключ цените варират между 500 евро на квадратен метър в по-крайните квартали до 600 евро в централната част на града.

Предлагането драстично изпреварва търсенето, като малцината купувачи предпочитат да купуват нови апартаменти в районите с по-добра инфраструктура, удобни и широки булеварди и с повече удобства и развлечения.

Най-предпочитаните квартали са “Кършиака” в района около новотел “Пловдив”, “Съдийски” и “Тракия”. “Цената обаче продължава да е водеща за повечето купувачи. По-богатите предпочитат района между новотела, а клиентите от средната класа се насочват към кварталите “Христо Смирненски”, “Въстанически” и най-вече “Тракия”, където има всички необходими развлечения, магазини и търговски центрове.ю

За русенци важна е само цената

Русенци не придирят за добра инфраструктура при покупка на жилище. Определящ фактор е цената. Предприемачи строят, без да мислят дали е благоустроен кварталът, въпреки че издадените строителни разрешения от общината т. г. са само за облагородени райони. Условието за изградени пътища и подземни комуникации е важно за потенциални инвеститори, но интерес към предлаганите терени в промишлени зони няма. При липсата на клиенти са “замразени” и идеите за изграждането на закрити извънградски селища със собствена инфраструктура.

В Русе масово се предлагат най-вече панелни жилища и ново строителство, но сключените сделки са епизодични. Едностаен монолитен апартамент може да се намери под 14 000 евро, а двустайните се харчат и по 18 000 евро. Ново строителство се предлага по 380 евро на кв. м, а готови апартаменти в идеален и широк център не надхвърлят 500-600 евро/кв. м.

Евтини апартаменти са на мода във Видин

В застой е пазарът на жилища във Видин. Цените са паднали и моментът е подходящ за хора с възможности да си купят имот на по-тънка цена. В дунавския град се търсят предимно по-евтини апартаменти, основно панелни. Гарсониерите са предпочитани и реални сделки при тях се сключват за около 20 000 лв. Двустайните панелни апартаменти вървят за 30 000 лв., а тристайните - 35 000 лв. В централната част на града пазарът също е свит и търсенето се ограничава до цена от 60 000 лв. за двустайно тухлено жилище. Инфраструктурата във Видин засега не влияе върху пазара на имотите. Няма особено търсене на парцели и по трасето към строящия се мост над Дунав.

Подземният влак - магнит за молове.

След няколко години шопинг маниаците ще могат да прескачат от мол до мол чрез столичното метро. Огромният пътникопоток, който осигурява подземната железница, е магнит за инвеститорите в търговски центрове. И почти винаги мегаобектите изпреварват инфраструктурата.

Пионер в това отношение е “Мол София” на бул. “Ал. Стамболийски”, който отстои на 150 метра от метростанция “Опълченска”. “Определено, когато е купуван парцелът преди години, е взето предвид, че наблизо ще минава метрото, както и съвкупността от удобен градски транспорт”, сподели Иглика Йорданова, мениджър “Търговски площи” в консултантската компания “Колиърс”.

Факторът “метро” изигра силна роля и за местоположението на “София аутлет център”. С втория метродиаметър догодина се открива станция “Свети Наум” до “Сити център София”. До 1-2 месеца предстои да тръгне строителството на “Мега мол Люлин”. Той ще се свърже с топла връзка с метростанция “Западен парк”.

Директен достъп до мол се предвижда и при продължението на отсечката южно от бул. “Джеймс Баучер”. Метроспирката там ще бъде на метри от “Парадайз център” - най-големия мол, който е в процес на строителство в София.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари