Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

29/01/2010

Плащането на имотните сделки само по банков път мина на първо четене

Забрана на плащането на сделките с имоти в брой мина на първо четене в парламента вчера. Промените предвиждат при извършване на възмездни сделки, с които се учредяват или прехвърлят вещни права върху недвижими имоти, страните да представят декларация, че сумата, посочена в акта, е действително уговорената цена по сделката.

Пред нотариуса ще се представя заверен препис от платежните документи, когато между страните са извършени плащания преди съставянето на нотариалния акт. Когато в акта са уговорени последващи плащания, страните посочват в декларацията и сметката, по която ще се извършват плащанията. Предлагат се два варианта за извършване на плащания между страните по сделката. Единият е по специална банкова сметка на нотариуса, а другият - по сметка в избрана от страните банка.

Целта на промените според вносителя на предложението - Министерския съвет, е да се спре укриването на истинската цена на сделките, защото в момента те се изповядват основно по данъчна оценка, за да се пести от плащането на данъци. Другата цел, която се преследва, е да се противодейства на "изпирането" на пари чрез имотните сделки. Според депутата от БСП  Любен Корнезов с тези промени няма да се постигне такъв резултат, тъй като е предложена само декларация и не се дава никаква друга гаранция, че в нея няма да се вписва сума, по-ниска от реалната цена на сделката.

Тази промяна не би могла да изсветли пазара, смята Атанас Гаров, изпълнителен директор на "Колиърс". Според него няма проблем по банков път да се плаща само декларираната сума, "но това не означава, че отделно на ръка няма да се доплаща". За да се изсветлят сивите сектори, един от които е имотният, са необходими редица мерки, сред които данъчни, за проследяване на парични потоци, каза Гаров.

Източник: в.Дневник

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари