Експертна оценка на недвижими имоти

Оценители.нет
2008 © Всички права запазени.

 

 

Оценители.нет Експертна оценка на недвижими имоти

НОВИНИ

<< назад

03/02/2010

MBL/CBRE: Инвестиционният пазар на имоти в региона се възстановява

Източник: в."Дневник"

 

През втората половина на 2009 г. обемите на инвестиционния пазар на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са се покачили значително спрямо първото полугодие. Това показва доклад оповестен от българската консултанска компания MBL, коята е асоцииран партньор на международната CB Richard Ellis.

През миналата година са сключени 90 инвестиционни сделки на обща стойност 2.5 млрд. евро. От тях сделки за 2 млрд. евро са станали през втората половина на 2009, което е ръст с 314% спрямо първата половина. Покачването е сигнал за нарастването на доверието на инвеститорите в бизнес имоти към ЦИЕ, посочват от MBL/CBRE.

Въпреки това резултатите за 2009 г. са доста по-слаби в сравнение с предходните години. Транзакциите на инвестиционния пазар през 2009 г. отчетоха спад със 75% спрямо 2008 г. 

Стратегията на инвеститорите в недвижими имоти през миналата година е била фокусирана върху първокласни имоти, на ключови локации, с дългосрочни договори за наем и качествени наематели, показва още проучването. "Инвестиционните пазари с традиционно по-ниска волатилност бяха в обсега на наблюдение на инвеститорите, докато по-рисковите пазари останаха временно в сянка. Сред последните се нарежда и България", коментира Владислав Христов, директор "Капиталови пазари" в MBL/CBRE. Делът на Чехия, Унгария, Полша и Словакия от общия размер на транзакциите в Централна и Източна Европа достигна 56%, като същият е бил 37% през 2008.

През втората половина на 2009 г. в ЦИЕ доходността при сделките с бизнес имоти се стабилизира. След високата волатилност в края 2008 г. и началото на 2009 г. промените през втората половина на 2009 г. бяха минимални в почти всички страни от ЦИЕ: България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Полша, Русия, Словакия и Украйна. Въпреки това в България разминаването между търсене и предлагане остана около 100 базисни точки, поради което през 2009 пазарът на практика бе замрял, посочи Владислав Христов.

В останалите страни от ЦИЕ повишената инвестиционна активност към края на 2009 г. доведе до сближаване на ценовите очаквания между продавачи и купувачи, особено при първокласните имоти във водещите централноевропейски пазари. Това предполага, че текущите цени на тези пазари са на нива, при които първокласните имоти ще се търгуват и през 2010 г. По-ниската волатилност на наемните нива при офис площите пък прави атрактивни централноевропейски пазари като тези в Прага и Братислава. На другия полюс беше офис пазарът в България, което е още една причина той да не се радва на инвеститорски интерес през миналата година, смята Христов. 

Въпреки че инвестиционният пазар в ЦИЕ традиционно е движен от международни инвеститори (88% чуждестранни купувачи в периода 2003-2008 г.), през миналата година същият беше свързан главно с активността на местни купувачи, търсещи възможности за опортюнистични сделки. Великобритания заема челна позиция с 23% от оборота в ЦИЕ, следвана от Русия с 18% и Германия със 17%. Инвеститорите от страни като САЩ и Австрия бяха значително по-малко активни през 2009 г. в сравнение с предишни години, като причини за това бяха падащите фондови пазари, липсата на ликвидност и негативните послания на медиите по отношение на ЦИЕ. Поради тази причина очакванията са, че основен двигател на оборотите през 2010 г. ще бъдат исторически активните инвеститори в региона, прогнозира Христов.

Заявка за оценка на имот Стани партньор Спечели пари